Article: El malvat Holmes

Aquest segle és testimoni, en el camp dels productes culturals, de la creació d’universos de ficció que no respecten les barreres, ja sigui una novel·la, un videojoc o una pel·lícula. Això no és una absoluta novetat i, de fet, ja teníem aquest fenomen localitzat a franquícies com les de Star Wars i Star Trek. La qüestió ara és que si es vol augmentar l’èxit i els beneficis d’uns determinats personatges i història, s’ha de saber jugar la fórmula de l’univers de ficció.

El llibre comentat aquí podria considerar-se un producte tangencial del que ja s’està coneixent com Dark Universe: El diablo en la ciudad blanca. Es tracta d’una obra de narrativa no ficcional publicada el 2003 per l’escriptor de Brooklyn Erik Larson sobre els fets ocorreguts durant l’Exposició Universal de Chicago de 1893. Dos anys mes tard arriba la traducció espanyola de la mà de Lumen i, el 2010, Leonardo DiCaprio compra els drets per a poder portar la historia al cinema. Pel que fa al projecte de DiCaprio, és poc el que se sap, tot i que de moment Paramount Pictures està a la producció i Martin Scorsese a la direcció.

En aquest relat històric amb forma de novel·la som testimonis de la transformació d’una ciutat que des de fa uns anys competeix amb Filadèlfia, Saint Louis i Nova York. Amb el temps, la rivalitat entre Chicago i Nueva York es veurà reflectida en el món del còmic entre Metròpolis i Gotham City. Aquesta transformació, no obstant, no estarà mancada de violència, com per exemple l’assassinat de l’alcalde de Chicago dos dies abans de la clausura de l’esdeveniment internacional. Tot i que va ser el cas del doctor Henry Howard Holmes el que més publicitat va provocar.

En un país en què es pensava que casos com el de Jack l’Esbudellador només podien passar a Gran Bretanya, el farmacèutic de Chicago conegut com Holmes va demostrar que aquesta percepció era errònia. El primer assassí en sèrie dels Estats Units fou el responsable de desenes de morts, unes dues-centes segons alguns criminòlegs.

En realitat, Holmes també va ser el responsable d’estafes que venien de temps enrere, abans de traslladar-se a Chicago i canviar-se el nom. De fet, el seu nom de naixement era Herman Webster Mudgett, tot i que en va fer servir d’altres per poder dur a terme la seva vida delictiva.

Mudgett va agafar un dels cognoms mes famosos del moment, el mateix que duia el personatge creat per Arthur Conan Doyle. És interessant veure com van néixer al mateix moment un heroi i un malvat amb el mateix nom. En efecte, el Holmes de Chicago podria haver sortit de les pagines d’una novel·la del moment com un perfecte malvat de ficció.

Pel que fa als mètodes d’aquest Holmes, la majoria de les seves víctimes varen morir a l’hotel que va construir a l’hora d’aprofitar l’afluència de visitants durant l’exposició universal. Aquest hotel amb forma de castell va servir d’inspiració per a la cinquena temporada d’American Horror Story, amb el personatge de James Patrick March como equivalent del propi Holmes. Les víctimes solien morir asfixiades mentre s’allotjaven en habitacions dissenyades pel propi Holmes. Sí, el malvat Holmes tenia molts talents. Per exemple, deixant de banda l’arquitectura, també era hàbil a l’hora d’obtenir esquelets que després venia a metges per tot el país per poder tenir anatomies de referència a les seves consultes.

Per poder portar a terme les seves activitats, Holmes va tenir els seus sequaços, és clar. Tot i que no tots ells acabaren bé. El darrer dels seus John Watson particulars va ser Benjamin Pitezel, el qual fou assassinat, a l’igual que tota la seva família, en l’intent final de burlar a la justícia per part de l’astut Holmes.

Un comentari final relacionat amb una possible connexió entre el Holmes de Chicago i el de Doyle: S’hagi explorat més o menys, el detectiu anglès, amb la seva personalitat arrogant, mancat d’emocions i procliu a utilitzar als altres, ha aparegut tot sovint com algú no massa diferent al James Moriarty de torn. Qui sap si en el futur desenvolupament del Dark Universe, i amb la propera pel·lícula de Scorsese sobre l’assassí en sèrie de Chicago, podrem veure un Holmes més malvat que mai…

Francesc Xavier Morales
Sobre Francesc Xavier Morales 10 Articles
Llicenciat en Humanitats i Ciències Socials. Professor instructor a la Universitat de Gainesville. Participa en diversos mitjans digitals.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.