Article: Robert Silverberg i l’art de fer ucronies

Un dels temes mes repetits en la literatura especulativa és la situació en un futur més o menys llunyà d’un govern que ocupa tot el planeta Terra, quasi tot el planeta Terra o més enllà del planeta Terra. Es això el que trobem a Roma eterna de Robert Silverberg (2003), autor guanyador en diverses ocasions del premis Hugo i Nebula. A la novella en qüestió el tema d’un govern mundial no està, no obstant, situat en el futur, sinó en una línia temporal alternativa: es tracta d’allò que anomenem ucronia.

Per poder realitzar una ucronia l’autor ha d’establir una ruptura, una desviació en una assumida visió lineal de la història a partir de la qual reconstruir un passat, present i futur alternatius. El tema estrella per a obres d’aquest tipus sol ser la victòria alemanya a la guerra mundial. Alguns exemples de novel·les que han fet el salt al cinema i a la televisio son Fatherland de Robert Harris (1992) i The Man in the High Castle de Philip K. Dick (1962). En el cas de l’obra de Silverberg, el canvi es produeix pel fracàs de Moisès a l’hora d’alliberar als hebreus d’Egipte. Com a conseqüencia, el cristianisme mai arriba a aparèixer, quelcom que segons aquest autor provoca que el poder imperial de Roma es mantingui durant centenars d’anys.

Mentre repassem les pagines de Roma eterna som testimonis de com es fabrica una ucronia: maquillar episodis, fets o processos que realment van existir situant-los en un escenari nou. De fet, Silverberg no amaga massa les idees que pren a l’hora d’anar formant els diferents capítols. Si a les novelles de Harris i Dick el que tenim és la guerra freda explicada de nou amb diferents protagonistes, a Roma eterna comptem amb un conjunt de fets i personatges que esquitxen la cronologia d’una Roma que poc a poc insereix els seus tentacles per tots els racons del planeta.

Un dels primers episodis de la historia que es posen sota una nova òptica és la possible aparició d’una altra potent religió monoteista: l’islam. En aquesta ocasió, el perill que podien suposar les lliçons de Muhàmmad per al poder imperial romà queden en res gràcies a l’assassinat del profeta a mans d’un espia enviat per l’emperador de Roma. Un espia, per cert, que ens situa enuna nova guerra freda ucrònica, aquesta vegada entre l’Imperi d’Orient i el d’Occident que es manté durant bona part de la novel·la.

A vegades els processos i esdeveniments històrics reciclats per les mans de Silverberg apareixen més o menys dissimulats, com Cassio, heroi de la segona guerra d’unificació, que per la descripció que se’n fa vindria a ser una mena de Napoleó Bonaparte. Unes guerres d’unificació que, per cert, juguen en aquest món un paper semblant al de les dues guerres mundials en el nostre.

En altres ocasions, els préstecs de la història són més visibles, com l’emperador d’origen hispà anomenat Trajà VIII que, a la novel·la, és una barreja de Fernando de Magallanes i Bartolomé de las Casas. Com no podia ser d’una altra manera, la documentació relativa als viatges de l’emperador en qüestió es troben en un arxiu al sud-oest d’Hispània. Tampoc podien faltar versions de les revolucions francesa de 1789 i russa de 1917. En el cas de la darrera fins i tot tenim una reedició de la llegenda d’Anastasia (pretesa supervivent de la massacre de la familia Romànov) en la figura de Quintus Fabius.

Finalment, la ucronia presentada a Roma eterna apareix de forma senzilla per un altre motiu: l’organització de la novel·la. Cada capítol és, en el fons, un relat independent centrat en les altes esferes del poder. Amb prou feines arribem a esclarir els diferents canvis tecnològics que operen a cada passa tecnològica, per no parlar de la quasi inexistència d’informació pel que fa als canvis socials més generals. Tot això, evidentment, hauria afegit al text una complexitat que Silverberg clarament refusa.

Francesc Xavier Morales
Sobre Francesc Xavier Morales 10 Articles
Llicenciat en Humanitats i Ciències Socials. Professor instructor a la Universitat de Gainesville. Participa en diversos mitjans digitals.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.