LA SAGA DE HROLF KRAKI (1973) – Poul Anderson

Autor: Poul Anderson
Títol: La saga de Hrolk Kraki (Hrolf Kraki’s Saga)
Editorial: Alianza Editorial
Any: 2016 (1973)
Pàgines: 309
ISBN: 9788491042976
Valoració:★★★★

 

Recent sortit del forn d’Alianza Editorial, el seu segell del fantàstic Lee Runas ens du aquest mes d’abril una reedició de La saga de Hrolf Kraki, de Poul Anderson. Els que conegueu l’autor, segurament haureu llegit algunes de les seves cèlebres novel·les de ciència-ficció o fantasia, com ara La patrulla del tiempo (1991) o La espada rota (1954). Uns clàssics. No en va ha recollit al llarg dels anys alguns dels guardons més importants en el gènere de la ficció, com el Nébula i l’Hugo. Per això algun lector potser pot acabar davant d’aquest llibre pensant que es trobarà una novel·la de fantasia èpica “a l’ús”. Res més lluny de la veritat.

La saga de Hrolf Kraki és la visió personalíssima de Poul Anderson d’una llegenda danesa ben coneguda en la tradició escandinava i anglo-saxona, i consignada en diversos manuscrits. Desgraciadament, però, els testimonis que ens han arribat ofereixen moltes llacunes i contradiccions, i la datació dels més antics, no anteriors al segle XVII, els fa poc fiables. Totes aquestes consideracions apareixen ben detallades en el pròleg de l’autor, que no amaga la naturalesa del llibre:

Me he esforzado por hacer una reconstrucción, si no la reconstrucción: juntar las mejores partes, llenar los huecos, usar las viejas palabras donde me parecían adecuadas y en caso contrario encontrar otras nuevas.

Alguns han criticat el llibre, tant per oferir una versió massa lliure i poc acadèmica dels fets narrats com per sacrificar el sentit del ritme modern en pro d’una suposada recreació de l’escriptura d’època. Personalment, penso dels que opinen així que ni uns ni altres han acabat d’entendre el que volia fer l’autor: aconseguir que el lector modern gaudís al màxim d’una narració extraordinària, sense deixar d’ésser fidel a l’original alhora que sense la cotilla de voler ser una edició estrictament acadèmica.

Des d’aquest punt de vista, doncs, cal considerar el resultat tot un èxit, ja que la prosa d’Anderson (a través de la traducció de Lorenzo Martín del Burgo) no es fa feixuga en cap moment, però sí que conserva el sabor antic.

El llibre està dividit en vuit capítols. El primer de tots, “Acerca de la narración”, és un breu capítol introductori fruit de la fantasia de l’autor. Anderson en cap moment amaga que, més que cenyir-se a la realitat històrica, el que pretén és recrear el mite del rei Hrolf Kraki (situat a inicis del segle VI), unificador de Dinamarca. Per fer-ho, creu trobar en el recurs de la història narrada per una dona que vivia a l’Anglaterra del segle X la millor manera. Certament, resulta efectiu i justifica des del punt de vista històric alguns efectes de la narració, que s’allunya de l’estil que esperaríem trobar en una saga narrada per un home.

Els set capítols restants són pròpiament la recreació de la vida de Hrolf Kraki, des d’abans del seu engendrament i fins a la seva fi. Cada capítol abordarà la història d’algú que d’una manera o altra va estar en relació directa amb l’heroi, començant pel seu pare i seguint pel seu peculiar engendrament, la relació amb el seu germà, les vides dels seus companys i com van acabar al seu costat… No és només la història de Hrolf Kraki, és la de Hrolf Kraki i els seus guerrers. I és a través de tots ells que el rei apareix retratat.

Certament, els crossovers que ens ofereix cada capítol, interrelacionant cada història particular amb el tronc central de la història del rei, resulten tremendament infidels a l’estil necessàriament elemental de les sagues de l’època. Però cal no perdre de vista l’objectiu que hem esmentat abans que persegueix l’autor: fer accessibles i entretingudes al lector modern les peripècies d’aquest heroi nacional, anàleg en transcendència pels danesos al rei Artús pels britànics o a Carlemany pels francesos.

No es una casta que viva mucho la de los Skioldungos. Aspiran a llegar demasiado lejos (…) Que sea o no cierto lo que se cuenta sobre la vida póstuma de los heroes, es seguro que sus nombres vivirán en la memoria.

En relació a això, en paral·lel al folklore, les tradicions, les guerres, les traïcions i la violència pròpies de l’època i el lloc, el text aprofundeix també en el món dels mites nòrdics, un dels que acostuma a apreciar més el lector d’aquí: el Destí, els déus, els monstres, les espases màgiques, els mags, els éssers faèrics… Els bons aficionats a la fantasia èpica de ben segur que s’adonaran dels incomptables deutes que la fantasia moderna té amb la tradició nòrdica en general i amb aquesta història en particular. No és la Terra Mitjana, no és Terramar, no és Ponent ni és el Mar Trencat, però el món de La saga de Hrolf Kraki es troba en tots aquells mons. És substrat, mitologia real, si és que dir això no és un flagrant contrasentit.

Indubtablement, el món nòrdic està de moda (ho veiem amb l’èxit de sèries com Vikingos o pel·lícules com Thor) i el rellançament d’un llibre com aquest té un innegable sentit oportunista. Res dolent, al contrari. És una excel·lent oportunitat que no es pot deixar passar per accedir de primera mà a un coneixement tot sovint menystingut: el del saber popular. Que no és sinó la font de bona part de la nostra literatura contemporània, encara que cada dia en siguem menys conscients.

Molt abans dels escriptors que escriuen al dictat de les sèries de la TV i de les modes que dicta Hollywood, hi havia escriptors com Tolkien i C.S. Lewis (i aquells altres inklings), que abans d’escriptors eren lectors, voraços i infatigables. Lectors de les Eddes islandeses i del Kalevala finès. I també de sagues com aquesta de Hrolf Kraki, que Alianza ha posat a disposició de tots els que creiem que no hi ha aigua més fresca que la que brolla directament de la font.

lectura patrocinada per
4ee00c2bb45b071a4e31253436e739bf
Daniel Genís
Sobre Daniel Genís 345 Articles
Doctor en literatura. Professor de llengua a Secundària. Editor de El Biblionauta i director de la col·lecció "Ciència-Ficció" de Pagès Editors. Culturalment dispers.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.