TODO SHERLOCK HOLMES (2003) – Arthur Conan Doyle

Autor: Arthur Conan Doyle
Títol: Todo Sherlock Holmes
Editorial: Cátedra
Editor: Jesús Urceloy
Any: 2003
Pàgines: 1664
ISBN: 978-84-376-2991-9
Valoració: ★★★★★

 

Pensar de tarde en tarde en Sherlock Holmes es una de las buenas costumbres que nos quedan, deia Jorge Luis Borges. En llengua catalana l’editorial Laertes, en la seva col·lecció L’Arcà, s’ha encarregat de publicar alguns dels casos de Holmes. En castellà, es disposa des de fa anys d’abundants edicions completes del cànon i, més recentment, cal assenyalar que l’editorial Valdemar està duent a terme una rigorosa edició de les obres completes a partir dels originals anglesos d’Arthur Conan Doyle. Ara bé, el cert és, però, que en cap de les dues llengües existia una edició completa amb les aventures de l’ínclit detectiu ordenades cronològicament, segons l’ordre intern, és a dir, a manera de relat biogràfic dels protagonistes. En una obra com aquesta, tan rica en matisos i tan vasta en recorregut, observar l’evolució dels tipus i els ambients és gairebé tan interessant al lector com les pròpies entrayes del relat. En aquest sentit, ens hem de felicitar que Todo Sherlock Holmes (TSH), seguint el costum de l’editorial Càtedra de publicar obres completes d’autors clàssics (en la seva col·lecció Avrea) hagi resolt aquesta mancança.

Jesús Urceloy, que s’encarrega de la introducció, les notes i l’índex del volum, defineix el llibre com

la exposición íntegra en un solo libro de todas las aventuras de Sherlock Holmes, y al mismo tiempo ordenadas éstas según la edad del protagonista.

L’única excepció seria Estudi en escarlata, que ocupa el primer lloc de l’antologia (passant davant de La corbeta Gloria Scott i El ritual de los Musgraves), quan en realitat és la tercera peripècia, a causa d’ésser allà on té lloc la presentació en societat de Holmes i Watson. També cal assenyalar, com han fet notar alguns estudiosos, que la datació d’algunes històries resulta dificultosa i que això ha provocat algunes contradiccions inevitables en aquest volum. I és que Urceloy segueix al peu de la lletra Baring-Gould, qui va fixar una cronologia per a les aventures holmsianes en la qual hi ha algunes conegudes inexactituds (vegeu aquest article quant a l’errònia data de naixement de Holmes, per exemple), per altra banda gens importants i que no afecten la bona salut general de la compilació (de fet, cal assenyalar que fins i tot el propi cronista intern del relat, el doctor Watson, incorre alguns cops en contradiccions de si mateix a l’hora de situar cronològicament alguna de les aventures, provant la complexitat, si no impossibilitat, de teixir una línia del temps coherent al cent per cent).

Aquests detalls al marge, la introducció resulta molt recomanable. És el suficientment extensa per fer les delícies dels experts en la matèria, però alhora té aquell punt de didactisme, de voluntat pedagògica, que sabran agrair tots els neòfits i simples lectors curiosos (deliciosa resulta, per exemple, la biografia imaginària dels personatges abans de passar als relats). El volum inclou, a més de la sèrie completa de les aventures de Holmes, diversos annexos molt pràctics i valuosos: la relació completa de tots els casos coneguts, tant narrats com citats, comentaris a les narracions, notes finals, curiositats, bibliografia i, finalment, un índex alfabètic dels personatges de certa rellevància en les corresponents històries, amb una breu descripció. En definitiva, Urceloy i editorial Cátedra ens ofereixen una obra de qualitat i per a totes les butxaques que, per la seva acurada elaboració, està pensada per ésser referent i perdurar.

Relats continguts en aquesta antologia
La corbeta Gloria Scott ★★★
El ritual de los Musgrave ★★★
La banda de lunares ★★★★
El paciente residente ★★★
El aristócrata solterón ★★★
La aventura de la segunda mancha ★★★
Los hacendados de Reigate ★★★
Escándalo en Bohemia ★★★★★
El hombre del labio retorcido ★★★
Las cinco semillas de naranja ★★★
Un caso de identidad ★★★
La Liga de los Pelirrojos ★★★
La aventura del detective moribundo ★★★
El carbunclo azul ★★★
El Valle del Terror ★★★
El rostro amarillo★★★
El intérprete griego ★★★
El misterio de Copper Beeches S/V
El misterio de Boscombe Valley S/V
El oficinista del corredor de bolsa S/V
El Tratado Naval S/V
La caja de cartón S/V
El dedo pulgar del ingeniero S/V
El hombre encorvado S/V
La aventura de Wisteria Lodge S/V
«Estrella de Plata» S/V
La corona de berilos S/V
El problema final S/V
La aventura de la casa vacía S/V
La aventura de las gafas de oro S/V
La aventura de los tres estudiantes S/V
La aventura de la ciclista solitaria S/V
La aventura de Peter «el Negro» S/V
La aventura del constructor de Norwood S/V
La aventura de los planos del Bruce-Partington» S/V
La aventura de la inquilina del velo S/V
La aventura del vampiro de Sussex S/V
La aventura del delantero desaparecido S/V
La aventura de Abbey Grange S/V
La aventura del pie del Diablo S/V
La aventura de los monigotes S/V
La aventura del fabricante de colores retirado S/V
La aventura de Charles Augustus Milverton S/V
La aventura de los seis Napoleones S/V
El problema del puente de Thor S/V
La aventura del colegio Priory S/V
La aventura de Shoscombe Old Place S/V
La aventura de los tres Garrideb S/V
La desaparición de lady Frances Carfax S/V
La aventura del cliente ilustre S/V
La aventura del Círculo Rojo S/V
La aventura del soldado de la piel descolorida S/V
La aventura de «Los Tres Frontones» S/V
La aventura de la piedra de Mazarino S/V
La aventura del hombre que se arrastraba S/V
La aventura de la melena de león S/V
El último saludo S/V
Daniel Genís
Sobre Daniel Genís 347 Articles
Doctor en literatura. Professor de llengua a Secundària. Editor de El Biblionauta i director de la col·lecció "Ciència-Ficció" de Pagès Editors. Culturalment dispers.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.