MOISÈS BROGGI, CIRURGIÀ. L’ANY 104 DE LA SEVA VIDA (2012) – Rafael Argullol

Autor: Rafael Argullol
Títol: Moisès Broggi, cirurgià, l’any 104 de la seva vida
Editorial: Quaderns Crema
Any: 2012
Pàgines: 70
ISBN: 9788477275411
Valoració: ★★★

 

El llibre del filòsof Rafael Argullol és la darrera oportunitat d’apropar-nos al pensament humanista d’una de les personalitats més rellevants de la Catalunya del segle passat, el cirurgià Moisès Broggi (Barcelona, 1908-2012). El recurs triat per Argullol per descabdellar la troca del seu pensament, lúcid i complex, és la maièutica, és a dir, el mètode socràtic basat en l’intercanvi de preguntes i respostes: la idea del mal (entesa per Broggi com allò que desordena la continuïtat de l’existència); el canvi i la transformació, inextricables de la pròpia naturalesa de la vida; el coneixement i el desconeixement que comporta la intel·ligència; el destí ineludible de cadascun de nosaltres… són alguns dels arguments de la discussió.

Al llarg del llibre Broggi se’ns revela com un home d’acció que amb els anys ha anat construint-se una filosofia particular, gairebé podríem dir que feta a mida (a partir dels clàssics, del cristianisme i, sobretot, de les filosofies d’arrel oriental). Resulta interessant quan Broggi confessa que l’experiència de la guerra civil fou clau en la configuració del seu pensament i el seu compromís. Durant aquells anys terribles fou apartat dels quiròfans a causa de la seva ideologia, i aquesta postergació el marcà profundament. Fou un moment en què es posaren a prova les seves conviccions i la seva resistència personal. Però ho superà, i l’adversitat el féu més fort.

No hi ha triomf sense penes ni desgràcies.

Aquesta pau interior no li ha impedit conservar fins al darrer alè un esperit tremendament crític a propòsit dels temes més diversos: des de la seva pròpia professió, que en opinió seva ha renunciat a la consciència en favor de la ciència, fins a la societat de consum contemporània, la democràcia i la lliçó dels clàssics en el panorama socioeconòmic actual o la naturalesa humana i la seva relació amb els propis homes i amb l’entorn en general.

De fet, aquesta darrera qüestió, l’Home (així, en majúscules), ocupa un espai destacat en el llibre i en la seva pròpia concepció del Tot. Broggi fa gala d’un pessimisme considerable a l’hora de jutjar la naturalesa humana, la qual creu dotada per al més elevat però que tendeix al pitjor, a causa del seu egoisme, per la qual cosa no és optimista quant al nostre esdevenir col·lectiu, sinó més aviat al contrari: augura un futur negre per a la nostra espècie. I és a partir d’aquesta reflexió que Broggi ens parla de l’altre gran focus d’interès del seu pensament: déu. El punt de partida és sempre la tradició oriental, l’única al seu entendre que no comet l’error de creure en un déu personal, sinó que parla d’un esperit que ha dirigit la creació del Tot i al qual en últim terme retornem, en comunió. D’aquesta manera ens fa eterns però canviants.

La vida no comença ni s’acaba.

El llibre dispensa una lectura amena i senzilla sobre temes terriblement complexos, i això el fa útil i recomanable. Es tracta, però, d’una proposta deliberadament filosòfica, i que desatén d’altres cares d’aquesta personalitat gran i polièdrica que fou el doctor Broggi, com ara la seva defensa del pacifisme (fou membre fundador de l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear, entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l’any 1985) o la seva militància política (ERC, Reagrupament, SI i a la fi l’ANC) i l’aferrissada defensa de l’l’independentisme.

Si el que es vol és completar l’aproximació a la seva vasta personalitat, pot resultar complementari un altre llibre de recent publicació també i de plantejament idèntic: La necessitat de ser útil, de Teresa Pous.

Daniel Genís
Sobre Daniel Genís 347 Articles
Doctor en literatura. Professor de llengua a Secundària. Editor de El Biblionauta i director de la col·lecció "Ciència-Ficció" de Pagès Editors. Culturalment dispers.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.