Portada

De CiFipèdia
La revisió el 11:04, 7 feb 2019 per Admin (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «__NOTOC__ <!--- INICI DEL CONTINGUT DE LA PORTADA ---> {| border="0" cellpadding="0" cellspacing="5" |- | colspan="2" | <HR width="0"> <!--- Fi de tabla niuada de PR...».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Jump to navigation Jump to search

Benvinguts a la CiFipèdia
L'enciclopèdia lliure de la ciència-ficció en català

dimecres 30 de novembre de 2022
CiFipèdia té 81 articles
[+] Més estadístiques

Presentació

La CiFipèdia és un espai del Repositori de la Ciència-Ficció en Català de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia on els aficionats al gènere fantàstic en llengua catalana poden contribuir en la construcció d'una enciclopèdia sobre aquest gènere. L'objectiu de la CiFipèdia és reunir articles sobre la pròpia ciència-ficció, biografies dels autors i comentaris a les seves obres literàries. Per això, hem adoptat la forma d'una wiki, per tal de facilitar la col·laboració i l'intercanvi d'informació entre els aficionats.

El futur passa pel passat

Qualsevol literatura normal d’un país normal necessita de la combinació d’una sèrie d’elements per reeixir: una llengua capaç, uns escriptors que hi creguin, unes editorials que hi apostin i un públic que la llegeixi. I també, en últim terme, una crítica que en parli amb coneixement de causa, rigor i sense paternalismes.

Avui dia, potser allà on la normalització del gènere fantàstic en català no ha tingut lloc encara de manera clara, ha estat en la tasca de reputació. Al món acadèmic sembla que encara li costa de reconèixer els gèneres no realistes. És cert que la tasca en aquest aspecte d’alguns professors universitaris i intel·lectuals és encomiable, però encara insuficient. Les universitats, les enciclopèdies, els grans mitjans… segueixen postergant el gènere fantàstic a una segona divisió de la literatura, o bé associada als joves o bé a un món marginal (el frikisme).

El futur de la literatura fantàstica en català passa per tenir un bon coneixement del seu passat, que serveixi de base al seu futur. Això únicament es podrà aconseguir recuperant de l'oblit i i difonent tots els autors i obres clàssics que a dia d'avui són desconeguts per al gran públic. Amb l'ànim de difondre tot aquest coneixement neix el Repositori.

Col·labora

El Repositori de la Ciència-Ficció en Català es posa en marxa oficialment el 25 de novembre de 2018, en el marc de la II CatCON de Vilanova i la Geltrú. Un projecte d'aquesta magnitud no pot emprendre'l amb garanties una sola persona, sinó que és necessària la participació de tota la comunitat d'aficionats a la CiFiCAT. Per facilitar la col·laboració entre usuaris, La CiFipèdia ha decidit adoptar el format d'una wiki, i oferir reculls de biografies d'autors, fitxes d'obres de ciència-ficció i fantasia, llistats dels guanyadors dels principls premis literaris del gènere, etc. L'agermanament amb la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia, garanteix en aquest sentit la màxima difusió dels seus continguts entre els aficionats al gènere i una implicació major dels possibles contribuïdors.

Per on comencem?

Com que es tracta d’un objectiu ambiciós, volem començar pel començament, és a dir, en primer lloc per confeccionar una base de dades actualitzada i fiable amb els principals premis literaris de ciència-ficció i fantasia que hi ha a Catalunya i, en segon, per començar a confeccionar una llista amb tota la informació de les publicacions de gènere fantàstic en català més antigues, des dels Homes artificials de Frederic Pujulà, considerada la primera novel·la de ciència-ficció en llengua catalana. A mesura que el projecte avanci, anirem completant etapes.

Si t'interessa l'estudi i la investigació de la literatura de gènere fantàstic en català, pots col·laborar de diferents maneres per alimentar i fer créixer la CiFipèdia:

Com a bibliotecari, col·laborant en la recopilació, la publicació i la classificació de continguts, per la qual cosa hauràs de sol·licitar prèviament la creació del teu usuari. Aportant els teus treballs perquè siguin publicats i classificats dins la CiFipèdia, quedant així disponibles per a qualsevol que vulgui consultar-los. Recopilant o suggerint treballs per a la seva posterior publicació i classificació dins la CiFipèdia. Escriu-nos a cificatweb@gmail.com, indicant-nos com t'agradaria col·laborar, o amb qualsevol dubte o suggeriment que vulguis comunicar-nos.

Tots fem la CiFiCAT!