Jaume Uyà i Morera

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiJaume Uyà i Morera
Nacionalitat: Catalunya
Naixement: 20 d'abril de 1913 a Sant Sadurní d'Anoia (Catalunya)
Mort: 1972? a Barcelona (Catalunya)
Ocupació: Escriptor, músic, ensenyant i redactor editorial
Premis: Santiago Rusiñol 1956

Jaume Uyà i Morera (Sant Sadurní d'Anoia, 20 d'abril de 1913- Barcelona, 1972?) fou un escriptor, músic, ensenyant i redactor editorial, autor d’una novel·la humorística de ciència-ficció.

Vida

Segons la informació de la contracoberta del seu únic llibre publicat[1], a catorze anys fundà a Sant Sadurní amb un grup d’amics una revista de caràcter local. Cursà a Barcelona Filosofia i Lletres i estudià música. Es dedicà a l’ensenyança fins que circumstàncies familiars l’obligaren a orientar-se vers activitats comercials. Mentrestant escrivia teatre i música per a un nucli reduït.

Consta que va obtenir una menció al premi Joaquim Ruyra i va participar al Joanot Martorell i al Víctor Català, però no es devia publicar cap d’aquests textos. Fins que es va presentar a la convocatòria de la Comissió Organitzadora de l’Homenatge a Santiago Rusiñol, en el vint-i-cinquè aniversari de la mort del pintor i escriptor, i va obtenir el premi de novel·la humorística amb Pst!... Sintetitzem!, obra satírica de ciència-ficció, publicada el 1957 per l’Editorial Selecta, la seva única obra editada.

Altres dades biogràfiques són que participà com a combatent republicà a la guerra civil de 1936-1939, en què morí un germà més gran, Pere. Posteriorment, Uyà va ser jutjat per un tribunal militar i a vint-i-set anys va obtenir la llibertat condicional el 22 d’abril de 1941[2].

El catàleg de les biblioteques universitàries[3] i el de la Biblioteca de Catalunya [4] registren unes catorze obres clàssiques, de literatura o de cultura general, des de El origen de las especies fins a Lo rojo y lo negro, publicades entre 1968 i 1971 per Editorial Zeus, en què consta la intervenció d’Uyà com a traductor, prologuista, transcriptor o revisor del text. Sembla que va ser la seva darrera dedicació professional.

Obra CiFiCAT

Referències

  1. Uyà i Morera, Jaume: Pst!... Sintetitzem!, Barcelona, Editorial Selecta, 1957.
  2. Querol, Carles: La repressió franquista al municipi immediatament després de la Guerra Civil (1939-1949). Novè relat [Consulta: 10 d'agost de 2020]
  3. Jaume Uyà i Morera al Catàleg de les Biblioteques universitàries. [Consulta: 10 d'agost de 2020]
  4. Jaume Uyà i Morera al Catàleg de la Biblioteca de Catalunya. [Consulta: 10 d'agost de 2020]