Diferència entre revisions de la pàgina «CatCon»

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Línia 9: Línia 9:
 
}}
 
}}
  
La '''CATCON''' és la convenció de literatura fantàstica i de ciència-ficció que se celebra als territoris de parla catalana. Té per objectiu esdevenir un punt de trobada entres els autors i traductors que conreen aquest gènere, els bloguers, els afeccionats i les editorials.  
+
La '''CatCon. Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia''' és la primera convenció de literatura fantàstica i de ciència-ficció que se celebra als territoris de parla catalana.  
  
 
==Història==
 
==Història==
La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) organitzà els dies 25 i 26 de novembre de 2017 la CATCON 2017, I Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia a l’edifici Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, commemorant així els 20 anys del “I Encontre de ciència-ficció en llengua catalana”, celebrat en la mateixa població i que va significar el naixement de la SCCFF. L’acte tingué el suport de l’Ajuntament d’aquest municipi.
+
La [[Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia]] (SCCFF) organitzà els dies 25 i 26 de novembre de 2017 la primera edició de la CatCon, a l’edifici Neàpolis, de Vilanova i la Geltrú. La idea era commemorar els 20 anys del “[[I Encontre de ciència-ficció en llengua catalana”]], celebrat en la mateixa població i que va significar el naixement de la SCCFF. L’acte tingué el suport de l’Ajuntament d’aquest municipi.
  
La bona acollida que van tenir la I, II i III CATCON i el track català de l’Eurocon, evidencia que la celebració d’una convenció anual d’aquestes característiques és una bona oportunitat per promoure la literatura catalana de ciència-ficció i fantasia.
+
La bona acollida d'aquesta primera edició, i l'èxit del track català de l’[[Eurocon]] (2016), van fer evident que els aficionats estaven interessats en la celebració d’una convenció anual d’aquestes característiques, alhora que era una bona oportunitat per promoure la literatura catalana de ciència-ficció i fantasia.  
  
 
==Organització==
 
==Organització==
La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) organitza el dia 28 de novembre la CATCON 2020, IV Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia que tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú. L’acte té el suport de l’Ajuntament d’aquest municipi.
+
Els anys següents, se'n van celebrar dues edicions més (2018 i 2019), a l’Auditori Eduard Toldrà, també de Vilanova i la Geltrú, amb una participació creixent d'aficionats.  
 +
 
 +
La pandèmia de la COVID-19, però, va obligar a cancel·lar les edicions de 2020 i 2021.
  
 
==Activitats==
 
==Activitats==
 +
La CatCon té per objectiu esdevenir un punt de trobada entres els autors i traductors que conreen aquest gènere, els bloguers, els afeccionats i les editorials. S'hi celebren xerrades, conferències, presentacions de llibres, taules rodones, etc. Cada any hi ha un convidat estranger (Mike Resnick, Ian MacDonald), i algun autor en llengua castellana de renom (Emilio Bueso, Elia Barceló, César Mallorquí), però l'atenció recau majoritàriament en els autors i les obres de gènere fantàstic escrites en llengua catalana (Marc Pastor, Joan-Lluís Lluís, Montserrat Galícia).<ref>Redacció: «[https://www.eixdiari.cat/cultura/doc/80046/vilanova-i-la-geltru-acull-la-segona-convencio-catalana-de-literatura-de-ciencia-ficcio-i-fantasia.html?showdesktoppage=true Vilanova i la Geltrú acull la segona convenció catalana de literatura de Ciència-ficció i Fantasia]». ''Eix diari'', 8-11-2018. [Consulta: 27 juny 2021]</ref><ref>Redacció: «[https://www.eixdiari.cat/cultura/doc/85899/vilanova-i-la-geltru-es-reivindica-com-a-capital-del-genere-fantastic-i-la-ciencia-ficcio.html Vilanova i la Geltrú es reivindica com a capital del gènere fantàstic i la ciència ficció]». ''Eix diari'', 18-11-2019. [Consulta: 27 juny 2021]</ref><ref>Cotes, Edgar: «[https://www.nuvol.com/llibres/catcon-la-ciencia-ficcio-tambe-es-de-les-dones-57228 CatCon, la ciència-ficció també és de les dones]». ''Núvol. El digital de cultura'', 29-11-2018. [Consulta: 27 juny 2021]</ref><ref>Maigí, Raül: «[https://lesradesgrises.com/2017/11/26/els-rostres-de-la-catcon/ Els rostres de la CatCon]»]. ''Les rades grises'', 26-11-2018. [Consulta: 27 juny 2021]</ref><ref>[https://lesradesgrises.com/2019/11/24/la-ucronia-de-joan-lluis-lluis-premi-ictineu-2019/ Maigí, Raül: «La ucronia de Joan-Lluís Lluís, premi Ictineu 2019»]. ''Les rades grises'', 24-11-2019. [Consulta: 27 juny 2021]</ref>
 +
 +
Al final de la convenció se celebra un sopar de gala, a l'acabament del qual es lliuren els [[premis Ictineu]] i, d'ençà 2020, també els [[premis Alba]].
  
 
==Referències==
 
==Referències==

Revisió del 08:10, 27 juny 2021

Infotaula de premiCatCon
Tipus: Convenció
Vigència: 2017 –
Tema: Literatura de ciència-ficció i fantasia
Localització: Auditori Eduard Toldrà, Vilanova i la Geltrú
Organitzador: Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia
Web: CatCon

La CatCon. Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia és la primera convenció de literatura fantàstica i de ciència-ficció que se celebra als territoris de parla catalana.

Història

La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) organitzà els dies 25 i 26 de novembre de 2017 la primera edició de la CatCon, a l’edifici Neàpolis, de Vilanova i la Geltrú. La idea era commemorar els 20 anys del “I Encontre de ciència-ficció en llengua catalana”, celebrat en la mateixa població i que va significar el naixement de la SCCFF. L’acte tingué el suport de l’Ajuntament d’aquest municipi.

La bona acollida d'aquesta primera edició, i l'èxit del track català de l’Eurocon (2016), van fer evident que els aficionats estaven interessats en la celebració d’una convenció anual d’aquestes característiques, alhora que era una bona oportunitat per promoure la literatura catalana de ciència-ficció i fantasia.

Organització

Els anys següents, se'n van celebrar dues edicions més (2018 i 2019), a l’Auditori Eduard Toldrà, també de Vilanova i la Geltrú, amb una participació creixent d'aficionats.

La pandèmia de la COVID-19, però, va obligar a cancel·lar les edicions de 2020 i 2021.

Activitats

La CatCon té per objectiu esdevenir un punt de trobada entres els autors i traductors que conreen aquest gènere, els bloguers, els afeccionats i les editorials. S'hi celebren xerrades, conferències, presentacions de llibres, taules rodones, etc. Cada any hi ha un convidat estranger (Mike Resnick, Ian MacDonald), i algun autor en llengua castellana de renom (Emilio Bueso, Elia Barceló, César Mallorquí), però l'atenció recau majoritàriament en els autors i les obres de gènere fantàstic escrites en llengua catalana (Marc Pastor, Joan-Lluís Lluís, Montserrat Galícia).[1][2][3][4][5]

Al final de la convenció se celebra un sopar de gala, a l'acabament del qual es lliuren els premis Ictineu i, d'ençà 2020, també els premis Alba.

Referències

  1. Redacció: «Vilanova i la Geltrú acull la segona convenció catalana de literatura de Ciència-ficció i Fantasia». Eix diari, 8-11-2018. [Consulta: 27 juny 2021]
  2. Redacció: «Vilanova i la Geltrú es reivindica com a capital del gènere fantàstic i la ciència ficció». Eix diari, 18-11-2019. [Consulta: 27 juny 2021]
  3. Cotes, Edgar: «CatCon, la ciència-ficció també és de les dones». Núvol. El digital de cultura, 29-11-2018. [Consulta: 27 juny 2021]
  4. Maigí, Raül: «Els rostres de la CatCon»]. Les rades grises, 26-11-2018. [Consulta: 27 juny 2021]
  5. Maigí, Raül: «La ucronia de Joan-Lluís Lluís, premi Ictineu 2019». Les rades grises, 24-11-2019. [Consulta: 27 juny 2021]

Enllaços externs