Diferència entre revisions de la pàgina «Antecedents del fantàstic català»

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
 
(Hi ha 5 revisions intermèdies del mateix usuari que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
== Introducció a la literatura fantàstica... en català ==
+
La '''literatura fantàstica''', la '''ficció fantàstica''' o els '''relats fantàstics''' és un gènere literari. Una gran quantitat de literatura, de totes les parts del món i que es remunta a temps immemorials, entra dins de la categoria de fantàstic. Els contes de fades com ''El llibre de les mil i una nits'' i la literatura èpica com el ''Romanç del Sant Grial'' estan dins de l’abast d’aquest gènere.
 +
 
 +
El fantàstic com a terme literari potser va aparèixer per primera vegada a l’antologia de 1940 ''Antología de la literatura fantástica'' de Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares i Silvina Ocampo.
 +
 
 +
L’interès acadèmic pel fantàstic es va originar en la teoria estructuralista del crític Tzvetan Todorov i el seu tractat de 1970 ''El fantàstic: un enfocament estructural d’un gènere literari''. Todorov descriu el fantàstic com un estat liminal del sobrenatural.
 +
 
 +
A la literatura russa, el "fantàstic" (фантастика) engloba la ciència-ficció (anomenada "ciència fantàstica", научная фантастика), la fantasia i altres gèneres no realistes. Ocorre le mateix per al cas de la literatuyra catalana.
  
 
== Etapes ==
 
== Etapes ==
Línia 16: Línia 22:
  
 
== Obres rellevants ==
 
== Obres rellevants ==
* 1287-1289: Llibre de meravelles, de Ramon Llull
+
* 1287-1289: ''[[Llibre de meravelles]]'', de [[Ramon Llull]]
* ≈ 1370: Faula, de Guillem de Torroella
+
* ≈ 1370: ''[[Faula]]'', de [[Guillem de Torroella]]
* ≈ 1398: Viatge al Purgatori de Sant Patrici, de Ramon de Perellós
+
* ≈ 1398: ''[[Viatge al Purgatori de Sant Patrici]]'', de [[Ramon de Perellós]]
* 1399: Lo somni, de Bernat Metge
+
* 1399: ''[[Lo somni]]'', de [[Bernat Metge]]
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Revisió de 18:37, 10 gen 2020

La literatura fantàstica, la ficció fantàstica o els relats fantàstics és un gènere literari. Una gran quantitat de literatura, de totes les parts del món i que es remunta a temps immemorials, entra dins de la categoria de fantàstic. Els contes de fades com El llibre de les mil i una nits i la literatura èpica com el Romanç del Sant Grial estan dins de l’abast d’aquest gènere.

El fantàstic com a terme literari potser va aparèixer per primera vegada a l’antologia de 1940 Antología de la literatura fantástica de Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares i Silvina Ocampo.

L’interès acadèmic pel fantàstic es va originar en la teoria estructuralista del crític Tzvetan Todorov i el seu tractat de 1970 El fantàstic: un enfocament estructural d’un gènere literari. Todorov descriu el fantàstic com un estat liminal del sobrenatural.

A la literatura russa, el "fantàstic" (фантастика) engloba la ciència-ficció (anomenada "ciència fantàstica", научная фантастика), la fantasia i altres gèneres no realistes. Ocorre le mateix per al cas de la literatuyra catalana.

Etapes

Els orígens de la literatura i el fantàstic

Ramon Llull, el "fantàstic"

El sobrenatural a l'edat mitjana

Les novel·les cavalleresques

El meravellós els anys de l'edat moderna

La ironia en la ciència-ficció vuitcentista

Obres rellevants

Referències

Bibliografia

Enllaços externs