Diferència entre revisions de la pàgina «Antecedents del fantàstic català»

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
(S'ha creat una pàgina en blanc)
 
 
(13 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
 +
La '''literatura fantàstica''', la '''ficció fantàstica''' o els '''relats fantàstics''' és un gènere literari. Una gran quantitat de literatura, de totes les parts del món i que es remunta a temps immemorials, entra dins de la categoria de fantàstic. Els contes de fades com ''El llibre de les mil i una nits'' i la literatura èpica com el ''Romanç del Sant Grial'' estan dins de l’abast d’aquest gènere.
  
 +
El fantàstic com a terme literari potser va aparèixer per primera vegada a l’antologia de 1940 ''Antología de la literatura fantástica'' de Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares i Silvina Ocampo.
 +
 +
L’interès acadèmic pel fantàstic es va originar en la teoria estructuralista del crític Tzvetan Todorov i el seu tractat de 1970 ''El fantàstic: un enfocament estructural d’un gènere literari''. Todorov descriu el fantàstic com un estat liminal del sobrenatural.
 +
 +
A la literatura russa, el "fantàstic" (фантастика) engloba la ciència-ficció (anomenada "ciència fantàstica", научная фантастика), la fantasia i altres gèneres no realistes. Ocorre le mateix per al cas de la literatuyra catalana.
 +
 +
== Etapes ==
 +
 +
=== Els orígens de la literatura i el fantàstic ===
 +
 +
=== Ramon Llull, el "fantàstic" ===
 +
 +
=== El sobrenatural a l'edat mitjana ===
 +
 +
=== Les novel·les cavalleresques ===
 +
 +
=== El meravellós els anys de l'edat moderna ===
 +
 +
=== La ironia en la ciència-ficció vuitcentista ===
 +
 +
== Obres rellevants ==
 +
* 1287-1289: ''[[Llibre de meravelles]]'', de [[Ramon Llull]]
 +
* ≈ 1370: ''[[Faula]]'', de [[Guillem de Torroella]]
 +
* ≈ 1398: ''[[Viatge al Purgatori de Sant Patrici]]'', de [[Ramon de Perellós]]
 +
* 1399: ''[[Lo somni]]'', de [[Bernat Metge]]
 +
 +
== Referències ==
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
 +
[[Categoria:Literatura catalana fantàstica|Antecedents del fantàstic català]]

Revisió de 18:37, 10 gen 2020

La literatura fantàstica, la ficció fantàstica o els relats fantàstics és un gènere literari. Una gran quantitat de literatura, de totes les parts del món i que es remunta a temps immemorials, entra dins de la categoria de fantàstic. Els contes de fades com El llibre de les mil i una nits i la literatura èpica com el Romanç del Sant Grial estan dins de l’abast d’aquest gènere.

El fantàstic com a terme literari potser va aparèixer per primera vegada a l’antologia de 1940 Antología de la literatura fantástica de Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares i Silvina Ocampo.

L’interès acadèmic pel fantàstic es va originar en la teoria estructuralista del crític Tzvetan Todorov i el seu tractat de 1970 El fantàstic: un enfocament estructural d’un gènere literari. Todorov descriu el fantàstic com un estat liminal del sobrenatural.

A la literatura russa, el "fantàstic" (фантастика) engloba la ciència-ficció (anomenada "ciència fantàstica", научная фантастика), la fantasia i altres gèneres no realistes. Ocorre le mateix per al cas de la literatuyra catalana.

Etapes

Els orígens de la literatura i el fantàstic

Ramon Llull, el "fantàstic"

El sobrenatural a l'edat mitjana

Les novel·les cavalleresques

El meravellós els anys de l'edat moderna

La ironia en la ciència-ficció vuitcentista

Obres rellevants

Referències

Bibliografia

Enllaços externs