Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de entitatsSocietat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia
Tipus: Associació
Creació: 1997
President/a: Eloi Puig
Web: sccff.cat

La Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia (SCCFF) és una associació sense ànim de lucre formada per escriptors i lectors aficionats als gèneres fantàstics.

Història

La SCCFF es va constituir el 1997, gràcies a l'impuls dels membres de la Secció de ciència-ficció de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Finalment, el juliol de 2005 es va legalitzar com a entitat independent.[1][2]

La societat va editar de 1997 a 1999 i de 2006 a 2015 un butlletí amb el nom de SC2F2, que s'enviava als membres de franc.

La idea inicial de crear l'Associació Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (després integrada com a secció a l'AELC i finalment convertida en la SCCFF actual) va sorgir de la col·laboració a mitjan anys 90 entre La Penya del Coet (amb Antoni Munné-Jordà i Jordi Solé i Camardons) i el Col·lectiu Freaks (on militaven, entre altres, Sebastià Roig, Salvador Macip, Amadeu Ros i Emili Gil).[3]

Els tres presidents que ha tingut l'associació han estat: Rosa Fabregat, Antoni Munné-Jordà i Eloi Puig. Altres membres destacats de la SCCFF són Montserrat Galícia, Carme Torras, Jordi de Manuel o Jordi Font-Agustí.

La revista Catarsi

La revista Catarsi es va crear l'any 2009. Era una publicació que originàriament depenia de les Ter-Cat. L'any 2015 es va integrar dins dels projectes de la SCCFF, amb l'objectiu de promocionar la ciència-ficció, el terror i la fantasia en llengua catalana. S'hi publiquen escrits originals i traduccions al català de temàtica de ciència-ficció o fantasia.[4]

Les Ter-Cat

La SCCFF també promou les Ter-Cat, unes tertúlies itinerants pel territori de parla catalana enfocades a discutir sobre ciència-ficció, fantasia i terror en qualsevol dels seus llenguatges (narrativa, cinema, còmic, rol, ràdio, etc…). La idea va sorgir de la necessitat d’acostar afeccionats a aquests gèneres que, per motius de distància, no podien participar en reunions, actes i/o simples quedades que es realitzaven normalment a Barcelona i la seva àrea d’influència immediata.

L'any 2012 les Ter-Cat també s'integren als projectes de la SCCFF.

Els premis Ictineu

Els premis Ictineu són uns guardons literaris instaurats l’any 2009 i que d'ençà el 2012 organitza la SCCFF.

Es concedeixen anualment a obres publicades l’any anterior, ja es tracti d’originals en català o de traduccions al català (inèdites).[5] Actualment hi ha set categories:

  • Millor Novel·la escrita en català
  • Millor novel·la traduïda al català
  • Millor conte escrit en català
  • Millor conte traduït al català
  • Millor il·lustració
  • Millor recull
  • Millor assaig [biannual]

La CatCon

El novembre de 2017 la SCCFF va organitzar la primera convenció catalana de ciència-ficció i fantasia, la CatCon, a Vilanova i la Geltrú. La intenció era commemorar els 20 anys del "I encontre de ciència-ficció en llengua catalana", l'acte fundacional de la SCCFF.[6][7]

La CatCon s'ha anat celebrant anualment fins l'any 2020, en què va quedar cancel·lada a causa de la pandèmia de la COVID-19. Té per objectiu esdevenir un punt de trobada entres els autors i traductors que conreen aquest gènere, els bloguers, els afeccionats i les editorials.

Al llarg de la convenció s'atorguen els premis Ictineu i els premis Alba.

Referències

Enllaços externs