Pst! Sintetitzem!

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiPst! Sintetitzem!
Autor: Jaume Uyà i Morera
Llengua: català
Publicació: Barcelona, 1957
Editorial: Selecta
Gènere: Ciència-Ficció
Premis: Santiago Rusiñol 1956

Pst!... Sintetitzem! és una novel·la humorística de ciència-ficció de Jaume Uyà i Morera publicada l’any 1957[1].

Argument

Classificada explícitament de novel·la humorística, és una mena de sàtira d’anticipació centrada en el camp de l’alimentació futurista.

Petroni, un noi insignificant físicament però amb una intel·ligència característica que el fa un geni en les fraccions a la dreta de la coma, expulsat de l’escola, és col·locat pel pare d’aprenent a la fàbrica on aquest treballa, La Vitamínica Funcional, que es dedica a elaborar i comercialitzar píndoles de concentrats de vitamines. Amb la dèria de sintetitzar, el noi introdueix la idea i la pràctica de fabricar comprimits de síntesis alimentàries. S’envolta d’uns amics pintorescos, entre els quals el doctor Pinet, doctrinari que elabora la teoria que el menjar natural és un vici inútil que provoca una pèrdua de temps i d’energia, sota la idea que hi ha la necessitat de menjar però no el dret d’atipar-se, i predica que s’arribi a estendre a tot el món l’alimentació sintètica amb comprimits, suprimint tota mena de tecs, i funden La Internacional Vitamínica, a mitges entre l’inventor i els seus amics i la fàbrica vitamínica inicial.

La torre on viu a la Bonanova té tota mena d’invents anticipatius: el llum s’apaga quan posa el cap al coixí, el llit es plega trenta segons després que hagi sonat el despertador. Desencadenen a Barcelona la lluita contra els restaurants i les botigues de menjar, i monopolitzen els majoristes, que només venen a l’engròs els aliments a la fàbrica.

Petroni és víctima d’atemptats, i en un congrés mundial a París, amb industrials de tot el món, com un grup americà que vol aconseguir que dins la closca de l’ou ja hi hagi la quantitat d’oli o de mantega per a fregir-lo, és segrestat per una agent russa. Tornat a Barcelona, els obrers de la fàbrica es revolten i saquegen els pernils i altres matèries primeres i ell ha de fugir, fins que en un restaurant Santiago Rusiñol en persona li explica que la falla és que ha atacat el poble per l’estómac, la part animal suport de la vulgaritat, en lloc de fer-se entendre per l’esperit dels artistes.

Curiositats

  • La novel·la, l’única publicada de l’autor, va obtenir el premi de novel·la humorística Santiago Rusiñol, convocat en ocasió del vint-i-cinquè aniversari de la mort del pintor i escriptor.

Referències

  1. Diccionari de la literatura catalana, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2008, pàg. 1023.