Onofre Parés i Serra

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiOnofre Parés i Serra
Nacionalitat: Catalunya
Naixement: 27 d'octubre de 1891 a Manresa (Catalunya)
Mort: ?
Ocupació: Escriptor
Premis: -

Onofre Parés i Serra (Manresa, Bages, 1891 - Vilafranca del Penedès, 1976) fou escriptor.

Vida

S'havia especulat amb la idea que l'autor, del qual no en teníem cap notícia biogràfica, hagués pogut ser un pseudònim d'un personatge real de l'època, o d'un grup de persones, entre les qual hi podria haver hagut Frederic Pujulà. De l'edició de L'illa del gran experiment de Pau Riba i Antoni Munné-Jordà, però, en van sortir informacions valuoses que certificaven l'existència del personatge i que n'han permès confeccionar una biografia força exacta[1].

Onofre Parés estudià al col·legi dels jesuïtes de Manresa i cursà dos anys de noviciat. El 1914 sortí del seminari, amb una aversió absoluta a la religió. Home d’amplis coneixements en humanitats i filosofia, s’instal·là a Barcelona, on entrà en contacte amb intel·lectuals progressistes. Col·laborà a “Messidor” defensant una «humanitat feliç i redempta per la ciència i per l’amor». D’aquest ideal en sorgí la seva única novel·la, L'illa del gran experiment (1927). Mostra una gran confiança en la raó, el progrés científic i el domini total a què aquests poden sotmetre la natura. A Barcelona abans de la guerra va viure a Sant Gervasi, a la Torrassa (l'Hospitalet de Llobregat) i a la Gran Via tocant a la Plaça d'Espanya, el seu últim domicili a la ciutat. A final dels anys cinquanta va escriure una altra novel·la de ciència-ficció, en castellà, Música del deseo, actualment introbada. Va treballar en indústries químiques i de perfums i, ja jubilat, s'ajudà fent correccions per a diverses editorials.

Gràcies a les últimes investigacions, que esmenen alguns errors de fa anys[2][3], avui sabem que Parés es va morir el 26 d’octubre de 1976 a Vilafranca del Penedès, a la clínica de la Mare de Déu del Carme, el dia abans de fer vuitanta-cinc anys, d'una aturada cardíaca, com es moren els personatges de la seva novel·la quan han arribat a l'edat adequada.

Obra CiFiCAT

Referències

  1. Riba, Pau i Munné-Jordà, Antoni: L'illa del gran experiment, estudi introductori. Universitat Politècnica de Catalunya, 1999, pàg. 10.
  2. Dolç Gastado, Mavi: «La ciència i la tecnologia al servei de la utopia. La confiança històrica d'Onofre Parés a L'illa del gran experiment». Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 16 de març de 2020]
  3. Riba, Pau i Munné-Jordà, Antoni: L'illa del gran experiment, estudi introductori. Universitat Politècnica de Catalunya, 1999, pàg. 11.

Bibliografia

  • MUNNÉ-JORDÀ, Antoni: Futurs Imperfectes. Antologia de la ciència-ficció. Barcelona: Educació 62, 2013.
  • – "Cent anys de novel·la de ciència-ficció catalana", Serra d'Or (Barcelona), núm. 633, 2012, p. 46-49.
  • – "Alguns llibres i alguns autors de ciència-ficció", Butlletí. Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (Barcelona), núm. 95, 1995, p. 77-82.
  • – "La ciència-ficció en la literatura catalana", L'Espill (València), núm. 22, 1985, p. 25-48.
  • – i PLA, Xavier: "Set cartes d'Onofre Parés a Josep Pla", Els Marges (Barcelona), núm. 114, 2018, p. 90-103.

Enllaços externs