Miquel Barceló García

De CiFipèdia
(S'ha redirigit des de: Miquel Barceló)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiMiquel Barceló García
Nacionalitat: Catalunya
Naixement: 30 de novembre de 1948 a Mataró (Catalunya)
Mort: 23 de novembre de 2021 a Mataró
Ocupació: Escriptor, editor, traductor i professor
Premis: Jules Verne 1998, Gabriel 1996, Imperdible 2022 (IN MEMORIAM)

Miquel Barceló García (Mataró, 30 de novembre de 1948 – 23 de novembre de 2021) fou doctor en informàtica, enginyer aeronàutic i diplomat en energia nuclear. A més, fou editor, traductor i escriptor, especialitzat en el gènere de la ciència-ficció.[1]

Vida

En el vessant professional, dirigí i coordinà el programa de doctorat sobre sostenibilitat, tecnologia i humanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya. Catedràtic EU, fou, durant molts anys, professor a la Facultat d'Informàtica de Barcelona, des de la seva creació (el 1976), concretament al Departament d'Enginyeria de Serveis i Sistemes d'Informació de la Universitat Politècnica de Catalunya.[2]

Com a editor, la seva carrera ha estat lligada a Ediciones B, on dirigí la col·lecció NOVA, especialitzada en relats i novel·les de ciència-ficció. En moltes ocasions, Barceló inclou en els llibres que edita en aquesta col·lecció un article introductori.

El 1980 va començar a publicar el fanzín en castellà Kandama. Al núm. 1, desembre 1980, hi va publicar el relat en català «Quan caiguin els estels...» d’Eduard Vinyamata. El fanzín es va mantenir fins al núm. 8, el 1984.[3]

Des de 1984 va ser un dels assessors de la col·lecció «2001» de les Edicions Pleniluni, d’Alella, la primera col·lecció del gènere en català.

El 1990 publica una de les seves obres més cèlebres, l'assaig * Ciencia ficción: Guía de lectura (Assaig, 1990), que tindrà una continuació, menys reeixida el 2015 * Ciencia Ficción. Nueva guía de lectura (Assaig, 2015).

El 1991 i fins al final va encapçalar el premi UPC de ciència-ficció, convocat pel Consell Social de la UPC, com a lector de tots els originals i president del jurat; el premi admet obres en català, castellà, anglès i francès.

L'any 1996 l'Asociación Española de Fantasía y Ciencia Ficción li va concedir el Premio Gabriel A la labor de una vida.

El 1997, el 19 i el 20 de setembre va assistir al primer Encontre de ciència-ficció en llengua catalana, a Vilanova i la Geltrú, i va ser un dels votants fundadors i soci de primera hora de la Societat catalana de ciència-ficció i fantasia.

També el 1997, del 30 d’octubre al 2 de novembre, va ser un dels organitzadors de la Hispacon a Mataró, on també va participar en la fundació del Premi Manuel de Pedrolo, en aquella primera convocatòria d’àmbit escolar, i que amb diverses transformacions encara es manté com a premi de novel·la de ciència-ficció; Miquel Barceló fins al final n’ha estat president del jurat.

L’any 2000, el gener, va publicar a la col·lecció «Ciència-ficció» de Pagès editors, núm. 4, la novel·la Testimoni de Narom, escrita amb Pedro Jorge Romero, guanyadora del premi Juli Verne 1998, del Cercle de les Arts i les Lletres d’Andorra.

L’any 2002, l’agost, va publicar el capítol «Informàtica-ficció», dins el volum Entre la por i l’esperança, del Grup de tecnociència, cinema i literatura de l’Institut de Tecnoètica de la Fundació Epson.

L’any 2006, l’octubre, va publicar el volum de divulgació La ciència-ficció, a la col·lecció «Vull saber», núm. 36, de la UOC, breu manual del gènere en què esmenta algunes obres catalanes.

L’any 2014, el març, dins el volum Científics lletraferits, «Monografies Mètode», núm. 7, publicat per la Universitat de València, va publicar el conte «La carta», de ciència-ficció, amb un encontre a la tercera fase.

Pòstumament, ha rebut el Premi Imperdible 2022 IN MEMORIAM de l'associació cultural El Biblionauta al conjunt de la seva carrera, per la seva tasca en favor de la normalització i la difusió de la literatura fantàstica, també en llengua catalana.

Obra CiFiCAT

Referències

  1. «Miquel Barceló (escritor)». Enciclopedia Universal. Akademic. [Consulta: 28 març 2022].
  2. «Miquel Barceló García». web. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CC-BY-SA via OTRS). [Consulta: 28 març 2022].
  3. «Kandama». La Tercera Fundación. [Consulta: 28 març de 2022].

Enllaços externs