La ciutat dels joves

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiLa ciutat dels joves
Autor: Aurora Bertrana
Llengua: català
Publicació: Barcelona, 1971
Editorial: Pòrtic
Gènere: Ciència-Ficció
Premis: -

La ciutat dels joves és una novel·la d'Aurora Bertrana publicada originalment el 1971 a l'Editorial Pòrtic. Posteriorment, Editorial Males Herbes en va publicar una reedició no censurada que incloïa un pròleg d'Adriana Bàrcia.[1][2][3][4][5]

Argument

Un reporter de la Ciutat dels Vells (una metròpoli grisa, conservadora, repressiva) es llança a descobrir una altra urbs, l’antagonista, la Ciutat dels Joves. La dicotomia és clara: Ciutat dels Vells (Catalunya/Espanya sota la dictadura), Ciutat dels Joves (Maig del 68, protestes al Vietnam i Mèxic, música pop, hippies, cursa espacial, segona onada feminista, tecnologia al límit de la moral…). El “reportatge-fantasia” (subtítol de l’obra) ve donat pel viatge d’aquest periodista que explora una ciutat sostinguda per individus de sexe ambigu al voltant de la trentena. Entrevista delegats de diversos departaments per informar-se de com s’estructura aquella societat (ensenyament, esperit nacional, esports, religió, sexe, família, treball, religió, etc.) D’aquestes converses sortirà una radiografia ben travada d’una societat avançada on la base no és autoritària. A La Ciutat dels Joves s’ha suprimit la contaminació, no hi ha discriminació per sexe, la concepció de la família renega de convencionalismes, l’educació i la informació es propaguen per ones i pantalles, els esports fugen de la competició abrandada, la música no coneix partitures, no hi ha llibres, ni premis literaris (és clar), l’amor és a demanda i obert, hi ha òrgans artificials, la prostitució és artificial i per a estrangers, etc.

Aquesta és l’última obra de ficció d’Aurora Bertrana. Per tal de criticar el règim franquista posa sobre la taula aquesta contraposició: Ciutat dels Vells Catalunya/Espanya conservadora, franquista) i la Ciutat dels Joves (culminació de les aspiracions progressistes i de llibertat, pròpia de la II República, dels seixanta i d’altres societats més obertes). Quan el reporter torna a la Ciutat dels Vells, conclou que, en general, la Ciutat dels Joves és millor, però en certs aspectes és “massa moderna”; per tant, pensa que la modernitat és positiva mantenint, però, certs punts de la tradició.[6][7][8]

Curiositats

  • L’edició de 1971 es va publicar censurada. En l’edició de 2019 es va recuperar el text íntegre. Així mateix, en les pàgines finals es poden llegir els documents dels censors. En una d’aquests textos, un dels funcionaris descriu la Ciutat dels Joves com “una ciudad ideal, perfecta, sin ningún prejucio, una especie de Arcadia feliz a lo moderno […] es una ciudad utópica por demás, pura fantasía, no demasiado original, en la que califican de prejuicios principios morales insubstituibles”. És una obra amb “críticas duras contra nuestro régimen”, “ideas graves contra la familia y a favor del amor libre” i en què es defensen “principios inmorales”. Després d’assenyalar els fragments inadmissibles, conclou: “Con estas tachaduras podría tolerarse la publicación de este extraño libro”. Principalment, els fragments ratllats es referien al sexe, la família i el règim. La crítica en forma de ciència-ficció (gènere que els desconcertava) va permetre’n la publicació.
  • Bertrana es fa ressò d’avenços mèdics a l’estranger (reproducció artificial, transplantaments…), també anticipa el poder de la televisió i la ràdio sobre altres mitjans de coneixement en paper, reflexiona sobre els mètodes anticonceptius (DIU, etc.), l’homosexualitat, la llibertat de religió, etc.

Referències

  1. Editorial: «Males Herbes publica ‘La Ciutat dels Joves’ d’Aurora Bertrana amb els textos censurats pel franquisme]», Diari de Girona, 26/02/2019, p. 44.
  2. Editorial: «Males Herbes publica una sàtira d'Espanya censurada pel franquisme», El Nacional.cat, 26/2/2019 [Consulta: 16 de maig de 2020].
  3. Editorial: «L’última obra d’Aurora Bertrana», El Punt Avui, 02/04/2019, p. 50.
  4. Editorial: «Presentació de La Ciutat dels Joves d’Aurora Bertrana a la Llibreria 22», El Punt Avui, 2/4/2019, p. 54.
  5. Editorial: «Males Herbes publica íntegra ‘La ciutat dels joves’ de Aurora Bertrana», La Vanguardia, 27/02/2019, p. 39.
  6. Bàrcia, Adriana: «Aurora, els temps han canviat, però no tant…», Núvol (Barcelona), abril 2019 [Consulta: 16 de maig de 2020].
  7. Fontana, Clàudia: «La Ciutat dels Joves», ressenya a La nave invisible, 02/03/2019 [Consulta: 16 de maig de 2020].
  8. Genís, Daniel: «La ciutat dels joves», ressenya a El Biblionauta, 27/03/2019 [Consulta: 16 de maig de 2020]