Josep Maria Francès i Ladron

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiJosep Maria Francès i Ladron
Nacionalitat: Catalunya
Naixement: 1891 a Lleida (Catalunya)
Mort: 1966 a Mèxic
Ocupació: Periodista i escriptor
Premis: -

Josep Maria Francès i Ladron de Cegama (Lleida, 1891 – Mèxic, 1966) fou escriptor i periodista.

Vida

Es traslladà a Barcelona quan només tenia un any. Des de ben petit va començara devorar llibres que trobava a la biblioteca familiar. Jule Verne, autor citat en diverses ocasions a les seves memòries, és una de les lectures fonamentals de la seva infantesa[1]. També va començar a escriure de molt jove, en contra de la seva família, que menyspreava l'activitat intel·lectual. Va ser comptable de diverses empreses barcelonines. Tot i la publicació d'alguna obra literària –alguns poemes i fins i tot un drama– es dedicà sobretot a partir de 1913 a fer de periodista polític. Durant aquests anys va usar diversos pseudònims, amb els quals signà contes i narraicons breus.

El 1936 veu la llum Retorn al sol, una obra clarament inscrita dins de la ciència-ficció dels anys trenta, possiblement la millor novel·la de ciència-ficció en català d'abans de la guerra civil.

D’ideologia anarquista, espiritualista i catalanista, fou practicant de la maçoneria i membre d’Esquerra Republicana de Catalunya; va col·laborar durant anys al portaveu republicà La Humanitat. Per això, un cop acabada la guerra s'hagué d'exiliar. Primer a França i, a partirt de 1942, a Mèxic, on passà la major part del seu exili.

En el seu exili treballà al departament de biblioteques de la Secretaria d’Educació Pública de Mèxic i a l’editorial Diana; també feu de traductor a diverses editorials mexicanes. Fou membre de la Societat Mexicana d’Escriptors. Entre la seva obra a l’exili, cal destacar Trece cuentos y medio (1954), Titanes de la libertad (1957), Vida y muerte de Julio César (1958) i El hombre que volvió del cielo (1963). Té unes voluminoses Memorias de un cero a la izquierda (1962) amb pròleg d’Antoni Rovira i Virgili.

Va morir a Mèxic el 1966.

Obra CiFiCAT

  • Retorn al sol (1936). Barcelona: Editorial Mediterrània, 1936 / Lleida: Biblioteca Literària de Ponent, Edicions de la Universitat de Lleida (Edició de Jordi Solé i Camardons), 1998 / Barcelona: Voliana Edicions, 2018.

Referències

  1. Solé i Camardons, Jordi: Retorn al sol, estudi introductori. Biblioteca de Ponent, 1998, pàg. 14.

Bibliografia

  • FRANCÈS, Josep Maria: Retorn al sol. Edició de Jordi Solé i Camardons, Biblioteca Literària de Ponent, Edicions de la Universitat de Lleida, 1998.
  • LLUÍS, Joan-Lluís, Diccionari dels llocs imaginaris dels Països Catalans, La Magrana RBA, 2006
  • MUNNÉ-JORDÀ, Antoni: Futurs Imperfectes. Antologia de la ciència-ficció. Barcelona: Educació 62, 2013.
  • – "Cent anys de novel·la de ciència-ficció catalana", Serra d'Or (Barcelona), núm. 633, 2012, p. 46-49.
  • – "Alguns llibres i alguns autors de ciència-ficció", Butlletí. Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (Barcelona), núm. 95, 1995, p. 77-82.
  • – "La ciència-ficció en la literatura catalana", L'Espill (València), núm. 22, 1985, p. 25-48.

Enllaços externs