Josep Maria Benet i Jornet

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiJosep Maria Benet i Jornet
Nacionalitat: Catalunya
Naixement: 20 de juny de 1940 a Barcelona (Catalunya)
Mort: 6 d'abril de 2020 a Lleida
Ocupació: Dramaturg, guionista, escriptor
Premis: Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2013), Premi Max d'Honor (2010), Premi de la Institució de les Lletres Catalanes (1998), Creu de Sant Jordi (1997)

Josep Maria Benet i Jornet (Barcelona, 20 de juny de 1940 - Lleida, 6 d'abril de 2020). Anomenat afectuosament Papitu pels seus amics, va ser un dels dramaturgs més reconeguts i estimats del país, i se'l considera un dels principals renovadors del teatre català.

Vida

Tot i les limitacions econòmiques i familiars, la lectura es converteix, ja des de la seva joventut, en una passió. Llegia novel·les de "duro" en castellà: Alf Manz (lladres i serenos); José Mallorquí (oest); George H. White (ciència-ficció) i Marisa Villardefrancos (sentimental) i alguns clàssics com Juli Verne o Karl May. Però sobretot llegia tebeos, els quals van ser la seva distracció constant, durant anys. Ell mateix, amb un paper qualsevol, se'ls fabricava. En va produir col·leccions senceres, incloent-hi dibuix i text. Aquells tebeos, en què es conjugaven la imatge i el diàleg, van ser, potser, el primer pas cap al teatre.[1]

Pressionat per la família, va ingressar a l'Escola Industrial per realitzar els estudis de peritatge, però no els va finalitzar. L'any 1962, es va apuntar com a alumne lliure a l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual. L'any 1963, empès per Adrià Gual, es va presentar al premi Josep M. de Sagarra, que va guanyar amb Una vella, coneguda olor. Així, va encetar la seva carrera com a autor dramàtic, i es va fer realitat un somni perseguit al llarg dels anys.

Des de llavors va escriure més de quaranta peces teatrals, traduïdes a una dotzena d'idiomes, que recullen les preocupacions quotidianes de la societat catalana

Paral·lelament ha desenvolupat una intensa trajectòria com a guionista per a la televisió, i és responsable dels primers serials produïts per Televisió de Catalunya: Poble Nou, 1993-94; Rosa, 1995-96; Nissaga de Poder, 1996-98; i més endavant Laberint d'ombres, 1998-00; i Nissaga, l'herència, 1999; El cor de la ciutat, 2000-2009 i Ventdelplà, 2005-2010.

Obra CiFiCAT

Referències

 1. «Josep Maria Benet i Jornet». Biografia al web de l'AELC. [Consultat: 30-03-2021]
 2. Josep Maria Benet i Jornet. La nau. Edicions 62, 1996.
 3. Josep Maria Benet i Jornet. Taller de fantasia. Supertot. Edicions 62, 2008.
 4. Josep Maria Benet i Jornet. Taller de fantasia. Supertot. Edicions 62, 2008.
 5. Josep Maria Benet i Jornet. Helena a l'illa del Baró Zodiac. Edicions Robrenyo, Mataró, 1977.

Enllaços externs

 • Fitxa de Benet i Jornet al Qui és qui a les Lletres Catalanes
 • «Josep Maria Benet i Jornet». Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
 • LletrA. «Josep Maria Benet i Jornet». Universitat Oberta de Catalunya i Institut Ramon Llull.
 • Fons personal a la Biblioteca de Catalunya
 • Entrevista publicada a la revista educativa d'Òmnium Cultural Escola Catalana
 • Isabel Tejerina Lobo Estudio de los textos teatrales para niños, p. 48