Antoni Ribera i Jordà

De CiFipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiAntoni Ribera i Jordà
Nacionalitat: Catalunya
Naixement: 15 de gener de 1920 a Barcelona (Catalunya)
Mort: 24 de setembre de 2001 La Garriga (Catalunya)
Ocupació: Escriptor, ufòleg i submarinista
Premis: Ignasi Iglesias (1950); Creu de Sant Jordi (1990)

Antoni Ribera i Jordà (Barcelona, 15 de gener de 1920 - La Garriga, Vallès Oriental, 24 de setembre de 2001) fou un escriptor, investigador ufòleg i submarinista català.

Vida

Estudià magisteri però no va poder acabar la carrera en esclatar la Guerra Civil i ésser mobilitzat en la lleva del biberó. A la dècada dels 40 va col·laborar amb el FNC des de la seva militància a Estat Català, que mai va abandonar. Va amagar a casa seva tant a perseguits com una de les impremtes de l'organització.

Terra de Somni va ésser premiada pel Pen Club britànic, durant els Jocs Florals de l'exili, celebrats a Londres l'any 1947, un any abans de la seva publicació. Al maig del 1947, junt amb Josep Aldomà i Vergés, va editar la revista en català Antologia dels fets, les idees i els homes d'Occident, que fou suspesa per la policia franquista. El 1950 va decidir publicar una nova revista que va anomenar Occident. Totes aquestes publicacions tenien en comú la voluntat de divulgació popular. Dins d'aquest afany d'arribar a un públic majoritari podem situar el seu interès per la ciència-ficció[1]. El Comte Arnau, poema dramàtic (1950), li va valer el premi Ignasi Iglesias. Com escriptor emprava els pseudònims Joan de Malniu i Arnau de Ribesalbes.

El 1953, amb l'antologia de relats Llibre dels set somnis, arrencava la seva producció de literatura fantàstica i de ciència-ficció. Cal advertir que de vegades s'ha assenyalat erròniament que la seva producció de ciència-ficció comença el 1954 amb Els homes peixos, però no és així. Aquest llibre pertany a la seva producció d'obres sobre submarinisme, una altra de les seves passions, si bé és cert que el mateix any 1954 l'Editorial Edhasa publica a la seva col·lecció de ciència-ficció "Nebulae" el llibre de Ribera El misterio de los hombres peces, aquesta sí de ciència-ficció, malgrat que en castellà[2].

Ha col·laborat a les revistes i diaris Pont Blau, La Nova Revista (1955-1958), Tele/Estel, Xarxa i Avui. Ha estat membre del PEN català i de l'AELC.

A Tele/estel Ribera només hi va publicar creació, però paral·lelament havia començat a desplegar la seva tasca teòrica, amb articles com "La 'Science Fiction', literatura de la nostra època", que li va publicar Joan Ballester el 1966[3].

Ha estat impulsor de l'exploració submarina. Fou un dels fundadors del Centre de Recuperació i d'Investigacions Submarines i publicà obres de divulgació sobre submarinisme. Interessat pels ovnis, publicà sobre aquest tema diversos llibres i fou cofundador del Centre d'Estudis Interplanetaris de Barcelona (1958). El 1975 dirigí amb J. Mascaró i Passarius la primera expedició catalana a l'illa de Pasqua (Operación Rapa Nui, 1975). El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Traduí del francès, de l’italià, del portuguès i, sobretot, de l’anglès, autors com H.P. Lovecraft (El color surgido del espacio, 1974), Arthur Charles Clarke (Una odisea espacial, 2001,1970) i Isaac Asimov (El sol desnudo, 1960).

Obra CiFiCAT

Referències

  1. Munné-Jordà, Antoni: La meva àvia, la planta, Introducció, Lleida: Pagès Editors, 2000, pàg. 6.
  2. Munné-Jordà, Antoni: La meva àvia, la planta, Introducció, Lleida: Pagès Editors, 2000, pàg. 7.
  3. Munné-Jordà, Antoni: La meva àvia, la planta, Introducció, Lleida: Pagès Editors, 2000, pàg. 6.

Bibliografia

  • MUNNÉ-JORDÀ, Antoni: Futurs Imperfectes. Antologia de la ciència-ficció. Barcelona: Educació 62, 2013.

Enllaços externs